Založ si blog

Ocenenie firmy – metódy a postupy

Každé ocenenie podniku je individuálnym a veľmi zložitým procesom. Cieľom ocenenia firmy (podniku) je stanovenie jeho trhovej hodnoty (nie trhovej ceny) s prihliadnutím na mnoho faktorov pôsobiacich na súčasnú ale predovšetkým budúcu ekonomickú situáciu podniku. Spôsob, rozsah a zvolená metóda ocenenia podniku je závislá od konkrétnej situácie v ktorej sa podnik nachádza a od účelu tohto ocenenia.

Metódy oceňovania podnikov môžeme rozdeliť do týchto troch hlavných skupín:

•A. výnosový prístup,

•B. porovnávací (trhový) prístup,

•C. majetkový prístup.

Výnosový prístup je pri stanovení hodnoty firmy používaný najčastejšie. Je založený na predpoklade, že investor (kupujúci) v skutočnosti nakupuje budúci tok svojich príjmov, teda budúci peňažný tok (cash-flow). V rámci  výnosového prístupu sa najčastejšie používa dvojfázová metóda DCF (Discounted Cash Flow). Jej kľúčovým predpokladom je finančný plán spoločnosti na obdobie aspoň 3-5 rokov, podložený dosiahnuteľnými predpokladmi. Hodnota spoločnosti sa následne vypočíta ako súčet súčasných hodnôt dosiahnutého cash-flow spoločnosti (prevádzkový hospodársky výsledok po zdanení upravený o vývoj pohľadávok, zásob, záväzkov a investičných výdavkov) v jednotlivých rokoch, pričom na zvyšné obdobie sa použije odhad stáleho cash-flow, teda akási trvalá renta začínajúca sa rokom po období finančného plánu. Hodnota vlastného kapitálu je následne daná odpočítaním dlhodobých úročených úverov. Pre použitie tejto metódy je veľmi dôležité stanovenie diskontnej sadzby, pomocou ktorej sa bude stanovovať súčasná hodnota dosahovaného cash flow. Stanovenie výšky diskontnej sadzby závisí od mnohých faktorov, ako je štruktúra financovania spoločnosti (pomer vlastné imanie/cudzie zdroje, veľkosť spoločnosti, a ďalšie). Pri stanovení diskontnej sadzby sa vychádza z trhových dát spoločností pôsobiacich v sektore podnikania oceňovanej spoločnosti.

Porovnávací prístup kladie dôraz na porovnanie finančných ukazovateľov oceňovanej spoločnosti s podobnými subjektmi, ktoré už boli predané alebo ponúknuté na predaj v nedávnom období. Je použiteľný tam, kde je k dispozícii dostatočné množstvo údajov o takýchto transakciách, čo predpokladá rozvinuté a dlhodobé podmienky trhového hospodárstva (údaje z burzy cenných papierov, údaje o podobných transakciách, apod.). V súčasných podmienkach slovenského kapitálového trhu je spravidla možné používať porovnávací postup len pri odvodení relevantných údajov zo zahraničných kapitálových trhov, ktoré disponujú podstatne vyššou mierou likvidity a transparentnosti. Približnú kalkulačku, ktorá zohľadňuje porovnávací prístup nájdete na tejto stránke. Je však potrebné upozorniť, že kalkulačka nedokáže zohľadniť všetky špecifiká oceňovanej firmy, preto sa vypočítaná hodnota môže líšiť od skutočnej hodnoty firmy.

Majetkový prístup v zásade odvodzuje hodnotu podniku od celkovej hodnoty aktív, ktoré daný podnik vytvárajú. Táto metóda je založená na korektnom ocenení majetku pomocou vybraných audítorských postupov so zohľadnením opravných položiek, precenením na trhové hodnoty, prípadne inými relevantnými postupmi; a ocenení záväzkov (opäť vybranými audítorskými postupmi), pričom hodnota vlastného kapitálu je daná rozdielom oceneného majetku a ocenených záväzkov. V rámci tejto metódy sa v niektorých prípadoch používa metóda likvidačnej hodnoty, kedy sa nepredpokladá ďalšie podnikanie, ale likvidácia spoločnosti, teda ukončenie činnosti a predaj jednotlivých položiek aktív. Jej použitie má opodstatnenie v prípade, ak by likvidácia podniku priniesla väčší zisk, než ďalšie pokračovanie v podnikaní spoločnosti.

Predaj firmy formu tendra

09.05.2013

Predaj podniku je pomerne zložitý proces s ktorým sa bežný podnikateľ stretáva veľmi zriedka. Zložitosť predaja podniku vyplýva z toho, že vyžaduje špecifické znalosti a skúsenosti s vedením podobných transakcií. Vzhľadom k jedinečnosti jednotlivých firiem a situácii v ktorej sa nachádzajú neexistuje jediný univerzálny postup ako predať firmu. Je však možné sa [...]

Proces reštrukturalizácie firmy

05.11.2012

Neustále zmeny sú v súčasnosti paradigmou podnikania a úspešnej existencie firmy. Predpokladom prežitia spoločnosti v akomkoľvek odvetví je neustály monitoring a zdokonaľovanie jej systémov a prevádzkových postupov. Ak už firma čelí kríze v jej cash flow alebo dlhodobému poklesu prevádzkového zisku, je s najväčšou pravdepodobnosťou na ceste k insolventnosti. Tento [...]

Predaj firmy – právne aspekty

08.10.2012

Pri kúpe a predaji podniku sa vo všeobecnosti stretávame s dvoma spôsobmi uskutočnenia takejto transakcie. Prvá používaná metóda je predaj firmy formou „kúpy obchodných podielov“ (tzv. Share Deal) a druhou metódou je kúpa firmy (aktív)“ (tzv. Asset Deal). Obe tieto metódy sa používajú v medzinárodnom meradle a sú zadefinované aj v slovenskej legislatíve, [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

ulpet

Informácie a služby pre podnikateľov (Oceňovanie podnikov, poradenstvo pri predaji alebo kúpe podniku, finančné analýzy, štúdie uskutočniteľnosti, risk management, reštrukturalizácie, poradenstvo v oblasti financií.)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 20246x
Priemerná čítanosť článkov: 4049x

Autor blogu